Snel naar
Inhoud

Biefstuk bakken

Vlees dat heel erg kort in de pan of op de grill is geweest heet rare; het is nog deels rauw van binnen. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld hun biefstuk graag op deze manier bereid hebben. Dat een biefstuk nog rauw is aan de binnenzijde is helemaal geen probleem; filet americain is bijvoorbeeld ook rauw vlees.

De keuze voor rare, medium of well done wordt uiteraard vooral bepaald door je eigen smaak. Daarnaast kan ook geloof een rol spelen en uiteraard cultuur. Waar we in Nederland bijvoorbeeld toch vaak de gewoonte hebben om goed mals rundvlees ‘rare’ te serveren, wordt in vleesland Argentinië alles juist zeer goed doorbakken: well done.

Hoe bak je nu een ‘rare’ biefstuk?

Gebruik een niet te grote pan met een dikke bodem waar het vlees precies in past. Laat het vlees (we gaan hier uit van een kogelbiefstukje van 2,5 cm dik) voor het bakken op kamertemperatuur komen. Zo voorkom je dat de biefstuk in de kern nog koud is na het bakken.

Bak de biefstuk op hoog vuur in een gloeiend hete pan circa 1 minuut aan beide zijden. Laat de biefstuk dan 2 minuten ‘rusten’ op een bord. Bak de biefstuk daarna nog circa 3 minuten waarbij je deze regelmatig omdraait.

Tot slot de biefstuk voor het serveren nog zeker 2 minuten laten rusten op een bord onder aluminiumfolie.Menu onder