Snel naar
Inhoud

Schenkel

Niet alleen voor de soep

Kalfs- en runderschenkels zijn platte schijven gezaagd uit de bovenpoot van een koe of kalf. Ze bestaan uit vlees en been met merg. Natuurlijk zijn ze heerlijk in de soep. Ze geven bouillon een krachtige smaak. Maar u kunt ze ook gebruiken voor smakelijke stoofschotels. Het merg is in rauwe toestand stevig en bleekroze van kleur. Maar is het merg eenmaal gaar dan is het zacht en beige. De sterke rundersmaak die de schenkels afgeven komt met name van het bot en het merg. Zoals vissen die op de graat gebakken worden meer smaak hebben, geldt dat voor vlees ook. Italianen zijn helemaal verzot op kalfsschenkel. In Noord-Italië maken ze er hun fameuze ossobuco van. Ossobuco betekent letterlijk vertaald uit het Italiaans: hol been. Het is een smakelijke stoofschotel die zeker niet moeilijk te maken is. Probeer het eens.

Ossobuco

Haal vier dikke kalfsschenkels door bloem waar wat peper en zout door zit en bak ze in hete boter aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan en bak in de boter nu een gesnipperde ui en 4 gesnipperde tenen kno ook aan en een winterwortel in blokjes. Doe er een blik gepelde tomaten, een glas rode wijn en een half bouillonblokje bij. Laat even sudderen en voeg dan de schenkels en geraspte schil van een sinaasappel toe. Stoof gaar in twee uur, voeg even tueel peper en zout toe en serveer met dunne pasta of rijst.



Menu onder