Snel naar
Inhoud

Spek

Of het nu een pittige pastasaus, een smeuïge stamppot of een bordje roerei is: ze krijgen allemaal een oppepper van een stukje spek. Waar komt deze populaire smaakmaker vandaan?

Alle spek is afkomstig van het varken. De vetste variant is het rugspek: vrijwel geheel wit en bijna puur vet. Het is vooral geschikt voor het barderen (inpakken) van vlees dat in de oven wordt bereid, zoals haas of fazant, of om een paté tijdens het bakken tegen uitdrogen te beschermen.

Buik en wang

De meeste soorten spek - ons Nederlandse ontbijtspek, zuurkoolspek, de Italiaanse pancetta - komen van de buik van het varken. Zulk buikspek is 'doorregen': laagjes vlees en vet wisselen elkaar af. Ook is er kinnebakspek, uit de onderkin van het varken, dat vooral in de worstmakerij wordt gebruikt. Deze speksoort is verwant aan de Italiaanse guanciale.

De bereiding

De meeste soorten spek worden gezouten - in droog zout of een pekelbad - gedroogd en soms gerookt. Sommige soorten worden gekookt of gegrild. Dat geldt bijvoorbeeld voor katenspek, gebraden spek en het Zeeuwse spek. Vooral buikspek leent zich ook prima als de 'hoofdmoot' op tafel. Bijvoorbeeld in de vorm van speklapjes of juist als een compleet stuk varkensbuik.Menu onder