Snel naar
Inhoud

Vakmanschap

Vakman in hart en nieren

Slager zijn is een ambacht; een vak waarvoor uw slager vele jaren geleerd heeft. Vele vleeswaren, worstsoorten, panklare artikelen en maaltijden worden door uw eigen Keurslager dan ook in eigen huis vervaardigd.

Wie een slager aan het werk ziet met zijn uitbeenmes terwijl hij vakkundig de diverse onderdelen van het rund uitbeent, doorziet welk een vakmanschap voor vlees nodig is.

Wij waren recent getuige van een Keurslager die in eigen huis casselerrib aan het maken was van een vakkundig uitgebeende varkensrib. De Keurslager: “Als ik het vlees volledig uitgebeend heb ga ik het kruiden en zouten. Daarna wordt een deel van de casselerrib licht gerookt. Een ander deel kook ik eerst nog voor ik het rook. Dat worden vleeswaren.

”We mogen proeven en ervaren dat door de traditionele bereiding het vlees een licht zoute smaak heeft gekregen en ontzettend mals is. Heel erg lekker dus bij zuurkool en al die andere winterse stamppotten. Wij zijn weer overtuigd van het vakmanschap van de Keurslager. Die heeft echter nog meer noten op zijn zang. De Keurslager neemt ons mee naar zijn rookkast. “Hier ben ik op het ogenblik mijn ambachtelijke rookworsten aan het roken. Ik gebruik daarvoor een mengsel van varkensvlees, specerijen en zout. Daarmee vul ik de natuurdarm. De écht rooksmaak krijgt de worst pas als ik deze een uur of zes rook in deze rookkast. De rook conserveert de worst ook, zodat die geheel zonder conserveermiddelen gemaakt kan worden. Als je dit proeft, proef je vakmanschap.”

Terwijl wij ons altijd vergaapt hebben aan de prachtige vitrines, weten we nu dat achter in de slagerij het échte verschil gemaakt wordt. Wat een vakmanschap, wat een toewijding en wat een smaak.

Terug

 Menu onder