Snel naar
Inhoud

Varkenshaas

Runderen, lammetjes, varkens en zelfs hazen, ze hebben allemaal een haasje. Het is een langdradige vezelspier die de rugwervel met het bekken verbindt. Wij concentreren ons hier even op het varkenshaasje.

Het varkenshaasje is immers het mooiste stukje vlees van het varken. En hoewel het een spier is, heeft een varkenshaasje maar heel weinig bindweefsel. Dat komt doordat de spier weinig beweging heeft gehad.

 

Varkenshaas is niet alleen het lekkerste, het is ook het duurste stukje van het varken. Al was het maar omdat ieder varken (van ongeveer 120 kilo) slechts 2 varkenshaasjes heeft (van ongeveer 250 gram). Een mooi haasje is lichtjes wit geaderd en laat zich heel gemakkelijk bereiden.

Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Het haasje moet op hoge temperatuur gebakken worden en kan daarna op een zacht vuurtje of in de oven verder garen. De totale bereidingstijd voor een varkenshaasje ligt rond de 15 minuten.

Varkenshaas mag van binnen nog iets rosé zijn. Laat de varkenshaas na de bereiding nog vijf minuten rusten onder aluminiumfolie.

Doordat een varkenshaasje volledig ontvliesd wordt, neemt het bij het braden gemakkelijk de smaak van kruiden of groenten op. Dat geeft allerlei culinaire mogelijkheden die veel verder gaan dan de klassieke roomsaus. Zonder roomsaus kun je het dan ook mager houden. Het varkenshaasje zelf is in ieder geval heel mager: qua calorieën is varkenshaas vergelijkbaar met kipfilet.Menu onder