Snel naar
Inhoud

Paté

Paté is de Franse aanduiding voor vleesproducten waarin lever wordt gebruikt. Het is heerlijk op een toastje, smakelijk op (stok)brood en lekker gemakkelijk als culinair voorgerechtje.

Lever is erg bederfelijk. Daarom wordt lever al sinds jaar en dag verwerkt tot heerlijke patés. De lever (kalfs, runder, varkenslever of een mengsel daarvan) wordt daarvoor gemalen en gemengd met allerlei andere ingrediënten. Daarbij zit in ieder geval spek of vet en dat is belangrijk. Want als de paté vervolgens op een lage temperatuur aubainmarie in een oven gegaard wordt, komt het vet vrij en dat ligt dan als een afdichtende laag boven op de paté.

Het is op zich niet heel moeilijk om zelf paté te maken, alleen zit je dan wel direct met flinke hoeveelheden. Veel makkelijker haal je mooie en smakelijke plakken bij de Keurslager, die een enorme keuze biedt. Denk aan Bourgondische paté, champignonpaté, cranberrypaté en roompaté. In deze maanden is ook wildpaté verkrijgbaar en dat wordt beschouwd als een culinair hoogstandje. Het is erg lekker met cranberry of uienconfituur.

In vroegere tijden bestond paté uit twee delen vlees en één deel vet. Tegenwoordig wordt paté echter veel magerder gemaakt. Wie paté graag als voorgerechtje op tafel zet, kan natuurlijk door de Keur slager mooie plakjes af laten snijden en deze op wat gemengde salade presenteren. Eigentijdser is het om er bijvoorbeeld lollies van te maken. Je draait dan met natte handen bolletjes van blokjes paté en steekt hier een lollystokje in. Beetje lauwe cranberrysaus erbij en je hebt een voorgerecht dat in een restaurant niet zou misstaan. Wil je af van de klassieke broodpatécombinatie, presenteer een wat zoetere paté dan eens in ‘schuitjes’ van witlofblaadjes.

TerugMenu onder