biefstuk

De Keurslager legt uit

Als je de Keurslager een vraag stelt, dan neemt hij graag alle tijd om je een goed advies te geven. Of het nu gaat om de herkomst van het vlees, tips voor bereiding of een lekker recept, hij weet waarover hij praat. Heb jij een vraag over vlees, bereidingstechnieken of iets anders waar de Keurslager antwoord op kan geven?

Gehaktbal met bierjus

Wat heb je nodig voor een goede gehaktbal?

Marco Jurriëns van Keurslagerij Horst: “Het begint natuurlijk met het juiste vlees. Wij gebruiken half-om-halfgehakt. Daar zit net een beetje meer vet in dan in rundergehakt.”

Waar moet je op letten bij het bereiden van kip?

De verschillende onderdelen van een kip vraagt ook om een andere manier van bereiden. Zo gaat de hele kip lekker de oven in en bereid je kippendijen heerlijk in de pan óf op de BBQ.

Hoe organiseer je een grote bbq?

Een goede voorbereiding is het halve werk… Bekijk onze checklist, tips en lijst met benodigdheden!

BBQ picanha chimichurri

Hoe bereid ik groot vlees op de bbq

Jan Hoek van Keurslager Vooys: “Een groter stuk vlees kun je op de barbecue het beste ‘low en slow’, langdurig en op lagere temperatuur, bereiden. Daarbij is temperatuurbeheersing alles!”

American barbecue steak

Wat is dry-aged rundvlees?

Keurslager Gerard Lautenschutz: “Dry-aged rundvlees heeft qua bereiding heel weinig nodig. Een beetje peper en zout is al meer dan genoeg.”

Past een speklapje in een verantwoord dieet?

Vet heeft een negatieve klank, maar juist door het vet blijft het vlees lekker sappig en behoudt het tijdens het bakken zijn smaak.”

Wanneer marineer je vlees en wanneer niet?

Marineren is vooral geschikt voor vlees dat minder smaak heeft.

Lamsvlees stoofpotje

Wat is het geheim van een goede stoofpot?

Gebruik vlees met veel bindweefsel en een beetje vet, bijvoorbeeld sukadelap. Als je dat langzaam en zacht gaart, dan krijg je de smaak van oma’s stoofvlees.

dry rub marinade

Wat is dry rub precies en hoe gebruik je het?

De basis bestaat uit een mix van bruine suiker, zout, peper en paprikapoeder. Anders dan bij marineren bevat de mix zelf dus geen vocht.

Lamsrack gepofte knoflook

Wat doet bot voor de smaak van vlees?

Keurslager Henri Harzevoort: “De smaak wordt beter als je het bot bij de bereiding laat zitten.”

Hoe zet ik zonder stress een groot stuk vlees op tafel?

“Het geheim zit hem in een goede voorbereiding. De oven is daarbij je beste vriend”, aldus Keurslager Gerard Steltenpool. “En anders de barbecue wel!” 

Witte bonensoep

Met welk vlees maak ik de lekkerste soep?

Keurslager Richard Reas: “De meest veelzijdige vleessoort voor in de soep is rundvlees. Het geeft de soep een zuivere en subtiele smaak.”

Surpriserol

Hoe maak ik snel iets speciaals klaar?

Keurslager Frans Heuts: “Ga eens voor een Special van de Keurslager. Dat zijn wisselende vleesproducten die met veel creativiteit en zorg ontwikkeld zijn: elke twee weken ligt er een nieuwe Special in onze toonbank.” 

Gegrilde karbonade

Hoe bak ik karbonade?

Naast stoven is ook bakken mogelijk (12-15 minuten). Ze kunnen ook op de barbecue of grill.

Varkenshaas gorgonzolasaus

Hoe bak ik varkenshaas?

Het vlees van een varkenshaas loopt schuin toe. Om het haasje gelijkmatig gaar te laten worden, sla je het dunne gedeelte terug en zet het vast met een prikker of bind het vast met een touwtje. 

slavink-anno-1952-proef-2-hr-jpg

Hoe zorg ik voor voldoende variatie?

Panklare producten zijn ideaal, dat vlees is al voorbereid door de Keurslager en kun je zó de pan in doen. Makkelijk én veel variatie!

Varkensrollade

Hoe bereid ik een rollade?

Keurslager Jan-Karel van Hoof raadt voor feestmaaltijden vaak rollade aan. Prima van tevoren te maken en geschikt voor grote gezelschappen.

Spiesen barbecue

Hoe maak ik de perfecte spies klaar?

Kies voor smaken die elkaar aanvullen, en varieer naar eigen smaak. Heerlijk op de barbecue!

Verse rookworst

Wat voor soorten worst zijn er?

Keurslager Klaas Dijkstra: “Het is een prachtig product, dat vele vormen kent. Zo hebben we veel gedroogde, gerookte, gegrilde, maar ook verse worst in onze vitrines.”

Buikspek

Wat zijn de verschillen in soorten spek?

Keurslager Klaas Pees: “Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Buikspek bevat meer vlees. De meeste producten hebben buikspek als basis.”