Vleeswaren borrelplank

Vleeswaren

Vlees(waren) is een bron van eiwitten en mineralen. Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw en geven een verzadigd gevoel (handig als je wilt afvallen). Als je ook op je calorie inname let is het handig om te weten welke vleeswaren het meest mager zijn. Hierbij een overzichtje van mager vleeswaren (vet per 100 gram): 

  • Kalkoenfilet – 2.5 gram vet
  • Runderrookvlees – 2.5 gram vet
  • Fricandeau – 3.1 gram vet
  • Rosbief – 3.4 gram vet
  • Kipfilet – 4.3 gram vet
  • Runderlever – 5.0 gram vet
  • Beenham – 5.0 gram vet
  • Casselerrib – 5.1 gram vet

Op een broodje, tussendoor of als onderdeel van de maaltijd, vleeswaren smaken altijd. Zeker die van de Keurslager! Je proeft gewoon de passie voor zijn vak. Dat begint met de grond- en hulpstoffen: alleen de beste kwaliteit is goed genoeg. Met het grootste gemak maakt hij vleeswaren ‘op maat’. Maar ook gluten- of allergenenvrij. Vraag ernaar bij jouw Keurslager.


Keurslager achterham

Keurslager achterham

Het duurt ongeveer 2 dagen om een achterham te maken. Allereerst selecteert de Keurslager het juiste vlees. In dit geval: de vaste delen van de ham van het varken. De volgende stap is pekelen. Dat is een vakterm voor kruiden. Elke Keurslager werkt met zijn eigen kruidenmelange. Na een nacht in een kruidenbad, wordt de Keurslager achterham gekookt. Daarna gaan de hammen de rookkast in. Hier doen ze dat typische rooksmaakje op. Heerlijk!


beenham

Voor beenham gebruikt de Keurslager het vlees van de ham, dat vastzit aan de bovenpoot. Tijdens het garen blijft de bilpijp in het vlees zitten. Dit bot geeft een heerlijke smaak aan het vlees. Ook het spek en zwoerd worden pas op het laatste moment weggesneden. Daarom is deze ham zo lekker sappig. Beenham smaakt heerlijk op een hard broodje. Of als onderdeel van de maaltijd. Vraag de Keurslager dan om wat dikkere plakken af te snijden.

Baguette gevuld met sellerie en beenham

Club sandwich met fricandeau

fricandeau

Bij het maken van fricandeau besteedt de Keurslager veel aandacht aan het selecteren van het vlees. Vaak gebruikt hij de vaste delen van de varkensham. Om te voorkomen dat het te droog wordt, zoekt hij er vlees met een miniem randje vet bij. Daarna wordt het vlees opgebonden, gekruid en afgegrild in de oven. Het resultaat? Een fijn gekruide, sappige fricandeau. Deze vleeswarenspecialiteit smaakt heerlijk op een hard broodje. Of als onderdeel van een buffet.


volambachtelijk rookvlees

Rookvlees maken is een kwestie van tijd. Als het vlees is gezouten, dan moet het – in het vacuüm – rijpen in de koeling. De Keurslager houdt gemiddeld 6 weken aan. Daarna wordt het gerookt in de rookkast. Pas dan is deze vleeswarenspecialiteit klaar voor consumptie. Rookvlees is lekker op brood, maar doet het ook goed op de hapjesschaal, zoals ei omwikkeld met rookvlees. Dit hapje slaat niemand af. Voor wat variatie op de hapjesschaal kun je deze vleeswaar op stokbrood leggen. En garneren met Parmezaanse kaas en bieslook. Heerlijk!

Frittata-Proef-4-2021-LR--1678c7ef-d420-4642-9520-5d95460dd9d3.jpg

Belegd-Rosbief-Boursin-Proef-1-2022-HR--a0e3580e-3c33-41fd-8917-e15e9d76ef76.jpg

rosbief

Wie wil er een broodje rosbief? Wist je dat rosbief prima past in een zoutarm dieet? De Keurslager kruidt namelijk alleen de buitenkant. Bovendien is deze vleeswarenspecialiteit lekker mager. En supermals. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het vlees. De Keurslager gebruikt de achtermuis. Als hij de zeentjes en het vet heeft weggesneden, dan wordt het vlees gekruid. Daarna gaat het de oven in. Eenmaal afgekoeld kan de rosbief aangesneden worden. Vier plakken of 100 gram, de Keurslager snijdt het vers voor je af!


Filet americain

Rundvlees kun je prima rauw eten. Filet americain is een goed voorbeeld. De Keurslager maakt het van 100% mager rundvlees. Voor de smaak voegt hij wat zout, peper, ui en worcestersaus toe. Dit verklaart meteen ook de smeerbaarheid.

In menig Keurslagertoonbank vind je trouwens verschillende soorten filet americain. Naast de klassieker zijn er varianten met pesto en groene peper. Stuk voor stuk lekker op een hard broodje gegarneerd met olijven, rucola en kappertjes.

Proef alle soorten!

Filet americain op stokbrood

Varkensrollade

Gebraden varkensrollade

Als je bij de Keurslager voor het vleeswarenmeubel staat, dan springen de rollades in het oog. De kleurschakering, de vulling; het zijn heuse kunstwerkjes. Voor een varkensrollade gebruikt de Keurslager het middel van het varken. En een deel van de varkensschouder. Dit wat vettere vlees geeft een lekker volle smaak af. Ook zorgt het ervoor dat de kruiden beter doordringen tot de kern van deze vleeswarenspecialiteit. Varkensrollade is lekker op brood. Of gewoon uit het vuistje!


gebraden gehakt

Boerengehakt, Italiaans of Indisch gekruid, kalfsgehakt, met ui of met kaas, de Keurslager experimenteert er lustig op los met gebraden gehakt. Voor het basisdeeg mengt hij mager varkens- en rundvlees met spek, zout, peper en nootmuskaat. Het fijngemalen deeg gaat in een vorm. Daarna wordt het in de oven afgebakken. Gebraden gehakt is lekker op brood. En bij de borrel: snijd een dikke plak in vierkantjes en beleg deze met augurk. Of met olijfjes.

Filet americain met gebraden gehakt

Parmaham met crostini

Parmaham

Uniek aan Parmaham is dat het uitsluitend gemaakt mag worden in de Italiaanse provincie Parma. De makers voegen aan het varkensvlees slechts 3 ingrediënten toe: tijd, lucht en een klein beetje zout. Vergeleken met andere hammen smaakt deze ham wat zoetig. Wist je trouwens dat het drogen minimaal anderhalf jaar tijd in beslag neemt? Speciaal opgeleide keurmeesters zien toe op de juiste smaakontwikkeling. Je herkent Parmaham aan de kroon met de 5 punten.