biefstuk

Geniet van een heerlijke biefstuk

Het bakken van biefstuk hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, weet Keurslager Gerwin Pouw. “Zolang je kiest voor kwaliteitsvlees en de juiste bereidingswijze, kun je hem precies bakken zoals jij hem het lekkerst vindt.” De Keurslager helpt jou de perfecte biefstuk te bakken. Volg de stappen uit het filmpje en lees onze baktips. Zo kan het niet mis gaan!

tip 1: Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen

  • Rundvlees (biefstuk): rood/rosé (kern: 40-52°C)
  • Kalfs- en lamsvlees, spiesen: rosé/gaar (kern: 52-65°C)
  • Varkensvlees: roze/gaar (kern: 58-68°C)
  • Kip: helemaal gaar (kern: 68-72°C)
  • Als laatste voorgegaarde producten zoals barbecueworstjes, spareribs, kipproducten en kebabs

tip 2: Dep de biefstuk droog

Het gebruik van chemische aanmaakvloeistoffen tast de smaak van het vlees aan. Gebruik daarom aanmaakblokjes van geperst hout met paraffine, wokkels of een elektrische aansteker.

tip 3: Gebruik vooraf zout en achteraf peper

Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout. 

Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout. Doe dit het liefst zo laat mogelijk, anders verbrandt het.

tip 4:  Bak met boter én olie

Gaar het vlees langzaam en traag bij een temperatuur tussen de 110 en 150°C. Keer je vlees om de paar minuten bij temperaturen boven de 175°C. Bij gebruik van kruidenrubs moet de temperatuur van de barbecue onder de 175°C blijven.

Biefstuk

tip 5: Kies voor De juiste garing

De grote vraag is natuurlijk: hoe bak je de perfecte biefstuk? Hoe hoog zet je de warmtebron, hoe lang moet het vlees in de pan… Dit zijn de stappen:

  1. Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven.
  2. Zet vervolgens de warmtebron íets lager (niet te laag). Daardoor zal de boter niet verbranden. Maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken.
  3. Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee.
  4. Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door. De bereidingstijden en kerntemperaturen zie je in de afbeelding hiernaast. Of bekijk de tabel hieronder.

tip 6: Laat de biefstuk rusten

Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten.

Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. 
Eet smakelijk!

Rare, medium of well-done?

Bereidingstijd op het fornuis*Kerntemperatuur (oven)
Rood (‘rare’ of ‘saignant’)dichtschroeien is voldoende45-50°C
Licht doorbakken (‘medium-rare’)1 à 2 minuten per kant55°C
Half doorbakken (‘medium’ of ‘à point’) 2 à 3 minuten per kant60°C
Doorbakken (‘well done’ of ‘bien cuit’)3 à 4 minuten per kant70°C
*Deze tijden zijn exclusief het dichtschroeien van het vlees.

Perfecte biefstukje onder de knie?

Bij De Keurslager kun je terecht voor al het bereidingsadvies. Zo geven we tips voor het maken van de lekkerste gehaktbal, het sappigste stoofvlees en de knapperigste schnitzel.