Barbecue met buikspek

BBQ checklist

Een stuk vlees op de barbecue leggen kan iedereen. Maar, echt een succes maken van de avond met enthousiaste gasten én eten om niet snel te vergeten is een vak apart. De Keurslager helpt jou om de barbecue onvergetelijk te maken met deze BBQ checklist.

1. Boodschappen: hoeveel heb ik nodig?

Wij adviseren om voor een gemiddelde eter zo’n 400 gram vlees te rekenen. Dat komt neer op zo’n 3 tot 5 soorten vlees. Verder heb je voor een ‘gemiddelde’ volwassene nodig:

  • 100 gram sauzen
  • 200 gram maaltijdsalades of 200 gram rauwkost/groenten
  • 15 gram kruidenboter
  • 150 gram fruitsalade
  • een derde tot een kwart stokbrood

Voor kinderen kun je het beste kiezen voor kleinere productjes van maximaal 75 gram. Een worstje, kipdrumstick, of hamburgertje valt altijd in de smaak. En vergeet de sausjes niet!

Ook leuk om met kids te doen: marshmellows roosteren op de barbecue. Maar het belangrijkste is om op de veiligheid te letten. Plaats de barbecue buiten het bereik van kinderen. Laat kinderen nooit alleen bij een brandende barbecue. En zorg ervoor dat het vlees goed gaar is. Tip: kies voor voorgegaard vlees.

2. barbecue voorbereiden: wat voor BBQ kies je?

De keuze is reuze: gas, elektrisch, houtskool of briketten. Een gas of elektrische barbecue is gemakkelijk; een draai aan de knop en de temperatuur is geregeld. Dan ontbreekt alleen wel de echte barbecuesmaak. Daarom kiezen velen liever een barbecue met houtskool of briketten, met een deksel om de temperatuur te regelen.

Jan Hoek van Keurslagerij Vooijs heeft liever houtskool dan briketten. “Bij houtskool is het eenvoudig om de temperatuur te regelen: door zuurstof toe te voegen, gaat de temperatuur omhoog. Door het deksel dicht te doen, is er minder ’trek’ en daalt de temperatuur juist. Daar moet je mee gaan spelen”.

Natuurlijk zijn ook aanmaakblokjes nodig. Gebruik aanmaakblokjes van geperst hout met paraffine, wokkels of een elektrische aansteker: dat is veiliger dan aanmaakvloeistof zoals spiritus en tast de smaak van het vlees niet aan. Bij het aansteken van briketten kun je een kolenstarter gebruiken.

3. Tijd om het vuur aan te zetten: 10 tips

Het laatste op de BBQ checklist is natuurlijk het grillen zelf. Het vlees en andere boodschappen zijn ingeslagen, de barbecue is voorbereid. Tijd om de barbecue aan te steken. Als je tijdens het grillen deze 10 tips volgt, gaat dat vast lukken!