Birria taco’s met sukade
langer dan 60 minuten
Braden
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Mexicaans
Herfst

Ingrediënten

  • 1 kg sukade
  • 1 tl neutrale olie
  • ¼ kop (15 g) fijngesneden koriander
  • ¼ witte ui, fijngehakt
  • Sap van 1 limoen
  • Maïstortilla’s
  • 85 g Oaxacaanse kaas of mozzarella, geraspt

Saus

  • 7 ancho pepers, uiteinden afgesneden en zaad verwijderd
  • 7 guajillo pepers, uiteinden afgesneden en zaad verwijderd
  • 3 chile de arbol pepers, uiteinden afgesneden en zaad verwijderd
  • 1 witte ui, gepeld en gehalveerd
  • 6 teentjes knoflook, gepeld
  • 4 roma-tomaten
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 tl gedroogde Mexicaanse oregano
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • ½ Mexicaanse kaneelstok
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl appelciderazijn
  • 720 ml runderbouillon of water (verdeeld)
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Laat het vlees 30 minuten op kamertemperatuur komen, bestrooi royaal met zout.
  2. Verhit olie in een grote pan en bak het vlees rondom bruin in batches. Haal uit de pan en zet apart.
  3. Voeg eventueel een klein beetje extra olie toe.
  4. Bak de pepers, tomaten, ui en knoflook kort tot ze geurig zijn en licht beginnen te kleuren (3–5 minuten).
  5. Voeg 480 ml runderbouillon toe zodat alles net onder staat.
  6. Voeg kaneelstok, laurierblaadjes, zwarte peperkorrels, oregano, komijnzaad, korianderzaad en kruidnagel toe. Laat 15 minuten zachtjes koken.
  7. Verwijder alle vaste ingrediënten uit de pan (tomaten, ui, pepers, specerijen). Haal de kaneelstok eruit, dit blendt niet goed.
  8. Doe de vaste ingrediënten in een blender en voeg ongeveer 240 ml runderbouillon toe en 1 theelepel appelciderazijn om te blenden tot een gladde saus. Voeg zout naar smaak toe.
  9. Doe het vlees terug in de pan. Zeef de geblendde saus bij het vlees in de pan. Voeg 120 ml extra runderbouillon toe zodat het vlees net onder staat.
  10. Laat op laag tot middelhoog vuur 2,5–3 uur zachtjes stoven, tot het vlees uit elkaar valt.
  11. Meng koriander, ui, limoensap en zout.
  12. Trek het vlees uit elkaar met twee vorken.
  13. Schep wat bouillon in een kom en voeg koriander toe.
  14. Verhit een koekenpan. Doop de tortilla kort in het vet van de bouillon en bak 30 seconden aan één kant. Draai om, voeg vlees en kaas toe, vouw dicht en bak tot beide kanten goudbruin zijn, ongeveer 1 minuut.
  15. Serveer met de bouillon ernaast.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!