Gegrilde tomahawk steak met gepofte aardappel, chimichurri en koolsalade
langer dan 60 minuten
Grill/Barbecue
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Overig
Zomer

Ingrediënten
- 1 tomahawk steak (1,2-1,5 kg)
- 1 takje tijm, geritst en gehakt
- 1 takje rozemarijn, geritst en gehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- Grof zeezout
- Peper
Gepofte aardappel
- 4 grote kruimige aardappels
- 2 el olijfolie
- 5 g peterselie, fijngesneden
- 5 g dille, fijngesneden
- 150 ml crème fraîche
- Peper en zout
Chimichurri
- 10 g peterselie
- 10 g koriander
- 3 teentjes knoflook
- 1 el oregano
- 2 el rodewijnazijn
- 100 ml olijfolie
- ½ tl zout
- 1 tl rietsuiker
- ½ tl gemalen chilivlokken
Koolsalade
- 250 g witte kool, gesneden
- 250 g rode kool, gesneden
- 5 gedroogde abrikozen, in reepjes
- 5 gedroogde pruimen, in reepjes
- 4 el rietsuiker
- 4 el (appel)azijn
- ½ tl zout
- 3 el Belgische mayonaise
- 1 el yoghurt
- 2 limoenen, rasp en sap
Bereidingswijze
- Verwarm de barbecue (indirecte garing) voor op maximaal 150 graden.
- Besmeer de tomahawk steak met olijfolie en bestrooi het vlees met tijm, rozemarijn, peper, zout en knoflook en druk het goed aan. Laat het vlees 2 uur afgedekt marineren. Bekleed het bot met een stukje nat keukenpapier en omwikkel het goed met aluminiumfolie (zodat het bot niet verbrandt). Steek een vleesthermometer in het vlees.
- Leg de tomahawk steak op het rooster tot de temperatuur van 48 graden is bereikt, haal het vlees van het rooster en dek het af met aluminiumfolie.
- Verwarm de barbecue naar 200 graden (directe garing). Gril de steak vervolgens 2 x 2 minuten per kant voor mooie grilstrepen tot een kerntemperatuur van 50 tot 55 graden.
- Dek de tomahawk steak af, laat het vlees 10 minuten rusten en snijd en serveer het daarna.
VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 918 KCAL (3815 KJ). VET: 61,4 G (WAARVAN 39,7 G ONVERZADIGD). EIWIT: 29,1 G. KOOLHYDRATEN: 56,0 G.
Gepofte aardappel
- Verwarm de oven voor op 200 graden of gebruik de barbecue.
- Maak de aardappels onder de kraan goed schoon en leg ze elk op een stuk aluminiumfolie. Smeer ze goed in met olijfolie en strooi er een snufje zout overheen. Vouw de folie goed strak om de aardappels en leg ze 1 uur op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven of op het rooster van de barbecue.
- Meng ondertussen de crème fraîche met de peterselie en dille en een beetje peper en zout.
- Prik een vork door de folie heen om te checken of de aardappelen gaar zijn. Vouw de folie dan open en snijd de aardappelen in de lengte open. Met een vork maak je de binnenkant een beetje los. Daarbovenop schep je een flinke eetlepel van het crème-fraîchemengsel.
Chimichurri
- Snijd de peterselie en koriander fijn en pers de knoflook.
- Meng alle drie met de overige ingrediënten en zet het mengsel enkele uren afgedekt in de koelkast.
Koolsalade
- Meng de witte en rode kool, abrikozen, pruimen, rietsuiker, (appel)azijn, suiker en zout in een kom.
- Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt, limoensap en – rasp en voeg dit toe aan het koolmengsel. Laat het geheel minimaal 1 uur afgedekt staan alvorens je het serveert.
Lekkere recepten
Keurslagers bij jou in de buurt
In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!