
Ingrediënten
u005cu003culu005cu003e u005cu003cliu005cu003e1 kip van ongeveer 1,5 kgu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e3 knoflookbollen, overdwars gehalveerdu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e2 grote citroenen, in dikke plakkenu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e2 rode uien, overdwars in dikke plakkenu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eolijfolieu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003epeper en zoutu005cu003c/liu005cu003eu005cu003c/ulu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eLekker met u005cu0026eacute;u005cu0026eacute;n van de onderstaande marinades!u005cu003c/strongu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eCitroenharissamarinade u005cu003c/strongu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003culu005cu003e u005cu003cliu005cu003esap en rasp van 2 citroenenu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e5 el olijfolieu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e1 el honingu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e3 eetlepels bladpeterselieu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e3 el harissau005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e2 tenen knoflooku005cu003c/liu005cu003eu005cu003c/ulu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eSojamarinadeu005cu003c/strongu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003culu005cu003e u005cu003cliu005cu003e3 eetlepels sojasausu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e3 theelepels sesamolieu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e3 eetlepels olij folieu005cu003c/liu005cu003eu005cu003c/ulu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eBij de sojasausmarinade smaakt onderstaande saus erg lekker!u005cu003cbr /u005cu003eu005cu003cbr /u005cu003eKaramel-vissausu005cu003c/strongu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003culu005cu003e u005cu003cliu005cu003e100 gr suikeru005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e30 ml vissausu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e1 el gehakte gemberu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e2 tenen knoflook, in plakjesu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e4 takjes koriander, fijngesnedenu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003e1 rode peper, fijngehaktu005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003ezonnebloemolieu005cu003c/liu005cu003eu005cu003c/ulu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003csmallu005cu003eVOOR 6 PERSONEN: VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 90 KCAL (380 KJ). EIWIT: 1 G. VET: 2 G (WAARVAN 2 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 17 G.u005cu003c/smallu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003cpu005cu003e u005cu003c/pu005cu003e
Bereidingswijze
u005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eSnijdenu005cu003c/strongu005cu003eu005cu003cbr /u005cu003eHet snijden van de kip is niet moeilijk. Zo doe je het: plaats de kip met de borst naar beneden op een werkblad; de drumsticks wijzen daarbij jouw kant op. Snijd met een scherp mes of knip met een wildschaar langs de gehele lengte van de ruggengraat, aan beide kanten. Verwijder de ruggengraat. Draai de kip met de borstkant naar boven en verwijder het borstbeen. Druk daarna met beide handen stevig op de borst zodat de kip plat wordt. Draai de kippenvleugels, zodat deze richting de drumsticks wijzen. Nu heb je een gevlinderde kip!u005cu003cbr /u005cu003eu005cu003cbr /u005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eTechnieku005cu003c/strongu005cu003eu005cu003cbr /u005cu003eDe gevlinderde kip is niet zozeer een gerecht. Het is eerst en vooral een bereidingstechniek van een hele kip. Het vergt wat secuur snijwerk, maar als dat eenmaal achter de rug is (laat het de Keurslager doen) heb je een aantrekkelijk gerecht, dat ook nog eens makkelijk te bereiden is. De kip dankt zijn naam aan de vorm die het krijgt zodra je haar plat drukt: die van een vlinder. Dit heeft bij het garen een belangrijke functie. Doordat het vlees overal dezelfde dikte heeft, gaart de hele kip op hetzelfde tempo. Het garen van een kip die niet is platgedrukt, duurt veel langer.u005cu003cbr /u005cu003e u005cu003c/pu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eBereidingu005cu003c/strongu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003colu005cu003e u005cu003cliu005cu003eVerwarm de barbecue tot 210 graden. Lees bovenstaand hoe je de kip moet snijden.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eBesmeer de kip met olijfolie en kruid hem met peper en zout.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eVerdeel de knoflookbollen, citroenplakken en rode ui over een aluminium schaal en leg de kip er op haar rug op.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003ePlaats de kip 35-40 minuten op de barbecue (met eventueel het deksel dicht), totdat het vlees goudbruin en gaar is.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eServeer de kip met dikke frieten en aioli.u005cu003c/liu005cu003eu005cu003c/olu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003csmallu005cu003eVOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 385 KCAL (1615 KJ). EIWIT: 29 G. VET: 27 G (WAARVAN 19 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 6 G.u005cu003c/smallu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eKip met citroenharissamarinade u005cu003c/strongu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003colu005cu003e u005cu003cliu005cu003eKerf de gevlinderde kip op verschillende plaatsen 1 centimeter in zodat de marinade er goed kan intrekken.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eDoe de ingrediu005cu0026euml;nten voor de marinade in een maatbeker en pureer deze met de staafmixer tot een glad geheel.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eVerdeel de marinade over de kip en laat een paar uur in de koelkast intrekken.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eBereiding verder als voorgaand vanaf punt 4.u005cu003c/liu005cu003eu005cu003c/olu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eKip met sojamarinadeu005cu003c/strongu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003colu005cu003e u005cu003cliu005cu003eKerf de gevlinderde kip op verschillende plaatsen 1 centimeter in zodat de marinade er goed kan intrekken.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eMeng de sojasaus met de sesamolie en olijfolie en wrijf hiermee de kip in.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eLaat de kip 1 uur marineren.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eVerdere bereiding als voorgaand vanaf punt 4.u005cu003c/liu005cu003eu005cu003c/olu005cu003eu005cu003cpu005cu003eu005cu003cstrongu005cu003eKaramel-vissausu005cu003c/strongu005cu003eu005cu003c/pu005cu003eu005cu003colu005cu003e u005cu003cliu005cu003eDoe de suiker in een pan met dikke bodem en laat op zacht vuur karamelliseren.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eHaal de pan van het vuur en voeg de vissaus en gember toe. Zet de saus apart.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eSnijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit wat zonnebloemolie in een pan en bak de knoflook op laag vuur goudbruin en krokant.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eHaal de knoflook uit de olie en zet de knoflook apart.u005cu003c/liu005cu003e u005cu003cliu005cu003eBesprenkel de gare kip met de karamel-vissaus en strooi er de rode peper, koriander en de gebakken knoflook over.u005cu003c/liu005cu003eu005cu003c/olu005cu003e