Hertenbiefstuk met aardappel-paddenstoelen- gratin en cranberrycompote
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Wild
Overig
Kerst

Ingrediënten
Aardappel- paddenstoelengratin
- 800 g vastkokende aardappelen
- 80 g gedroogde paddenstoelen
- 1 dl water
- 200 g paddenstoelenmix
- 2 el olijfolie
- 25 g + 25 g roomboter
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 el grof zeezout
- 1 tl versgemalen peper
- 350 ml slagroom
- 5 takjes tijm, geritst
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- Peper en zout
Hertenbiefstuk
- 4 stukjes hertenbief (elk ca. 150 g)
- 3 takjes rozemarijn
- 75 g gezouten roomboter
- Peper en zout
- 3 teentjes knoflook, gekneusd
Cranberrycompote
- 300 g cranberry’s (vers of diepvries)
- 125 ml water
- 150 g bruine basterdsuiker
- Rasp en sap van 1 citroen
- 1 tl kardemom
- Rasp en sap van 1 sinaasappel
- 2 el bosbessenjam
Bereidingswijze
Aardappel- paddenstoelengratin
- Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in gekookt water en hak ze fijn. Snijd ook de paddenstoelenmix in stukjes.
- Verhit 25 g boter in een koekenpan en fruit de ui, knoflook, de gehakte paddenstoelenmix en gedroogde paddenstoelen. Zet het mengsel daarna apart.
- Schil de aardappelen en snijd dunne plakjes met een mandoline.
- Vet een ovenschaal in met de rest van de boter en leg hierin dakpansgewijs de plakjes aardappel en maak laagjes afgewisseld met het paddenstoelenmengsel.
- Warm de slagroom, peper, zout en tijmblaadjes op in een steelpan en smelt hierin de Parmezaanse kaas.
- Schenk het roommengsel over de plakjes aardappel en dek de schaal af met aluminiumfolie.
- Zet de schaal 35 minuten in een voorverwarmde oven van 190° C en verwijder daarna de folie.
- Verlaag de oventemperatuur naar 150° C en bak de gratin nog eens 35 minuten tot deze zacht en bruin is. Laat de schaal 5 minuten rusten alvorens er met een steekring een portie (een rondje) per persoon bij te serveren.
Hertenbiefstuk
- Laat de hertenbiefstuk 2 uur afgedekt op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog en wrijf goed in met peper en zout.
- Verhit een koekenpan en smelt hierin de boter.
- Voeg de rozemarijn en knoflook toe. Bak de hertenbiefstukjes circa 3 minuten per kant tot een kerntemperatuur van 52° C en schep regelmatig de hete roomboter over het vlees.
- Haal het vlees uit de pan en laat het afgedekt 4 minuten rusten en serveer het daarna in tranches.
Cranberrycompote
Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Zet het
vuur lager en laat het circa 20 minuten al roerend tot een compôte koken.
Zet het vuur uit en laat het afkoelen alvorens je het gaat gebruiken.
Lekkere recepten
Keurslagers bij jou in de buurt
In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!