Jachtschotel
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

  • 1 kilo riblappen
  • 250 ml rode wijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 grote witte ui
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kaneelstokje
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 150 g roomboter
  • 100 g bloem
  • Zwarte peper en zout naar smaak
  • 2 potten rodekool
  • 800 g aardappel-knolselderijpuree
  • 6 verse vijgen
  • 1 glas rode port
  • 1 kaneelstokje
  • 1 rode ui

Bereidingswijze

  1. Bestrooi de in blokjes gesneden riblappen met bloem.
  2. Smelt de roomboter in een grote pan, voeg het vlees toe en bak dit enkele minuten aan.
  3. Voeg de grof gesneden ui toe en stoof kort mee.
  4. Blus af met de rode wijn en voeg ongeveer evenveel water toe, zodat het vlees net onderstaat.
  5. Doe het bouillonblokje, kaneelstokje, de ontbijtkoek, laurier en wat peper erbij. Roer goed door en zet het vuur laag.
  6. Verwarm de oven voor op 170 graden, zet de pan erin en laat het vlees een paar uur garen. Roer af en toe en zorg dat het vocht niet volledig verdampt; voeg zo nodig wat extra bouillon toe.

Vijgen

  1. Snijd de vijgen in vieren en snipper de rode ui.
  2. Bak de ui zacht en glazig in een beetje roomboter. Voeg de vijgen toe, bak kort mee en blus af met de rode port.
  3. Voeg een kaneelstokje, een beetje peper en een snufje zout toe en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.

Ovenschotel opbouwen

  1. Verdeel de rodekool over een ovenschaal.
  2. Schep het malse stoofvlees eroverheen.
  3. Dek af met de aardappel-knolselderijpuree. Wil je een knapperig korstje? Strooi er dan wat panko overheen.
  4. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven.
  5. Serveer met de warme vijgen en maak het geheel extra feestelijk met een paar takjes tijm.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!