Shortribs met smashed potatoes en geroosterde spruitjes
langer dan 60 minuten
Braden
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Overig
Onbekend

Ingrediënten

  • 1,2 kg shortribs (zonder vlies)
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 6 el olijfolie
  • 1 el piment
  • 3 tl grof zeezout
  • 3 el tomatenketchup
  • 2 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 75 g roomboter

Smashed potatoes

  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 4 el olijfolie met citroenaroma
  • 1 el paprikapoeder
  • Grof zeezout

Geroosterde spruitjes

  • 500 g spruitjes
  • 25 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 el balsamicoazijn
  • Rasp van 1 citroen
  • 3 takjes rozemarijn, geritst en fijngehakt
  • 1 el honing
  • 75 g geroosterd amandelschaafsel

    Bereidingswijze

    1. Maak een marinade van alle ingrediënten (behalve de roomboter, maar wel met 3 eetlepels olijfolie) en smeer de shortribs er rijkelijk mee in.
    2. Leg het vlees in een goed afgedekte schaal om ruim 3 uur te marineren in de koelkast.
    3. Laat de shortribs daarna op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 140° C.
    4. Leg het vlees op een rooster met daaronder een schaal om eventueel vocht en vet op te vangen, tot een kerntemperatuur van 90° C is bereikt. Laat het vervolgens 10 minuten afkoelen.
    5. Verhit in een grote braadpan de roomboter met 3 eetlepels olijfolie en bak de shortribs in circa 2 minuten per kant bruin en krokant, terwijl je de roomboter en olie eroverheen blijft scheppen.
    6. Haal het vlees uit de pan en laat het 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je het snijdt en serveert.

    Smashed potatoes

    1. Maak de aardappelen goed schoon onder stromend water en kook ze in ruim water met zout in circa 20 minuten nog net niet gaar.
    2. Verwarm de oven op 200° C (géén hetelucht, maar onder- en bovenwarmte). Beleg een bakplaat met bakpapier en bestrijk dit met 2 eetlepels olijfolie.
    3. Giet de aardappelen af, laat ze even droogstomen en leg ze op de bakplaat. Druk ze voorzichtig plat, bestrooi ze met paprikapoeder en zeezout en besprenkel ze met de rest van de olijfolie.
    4. Schuif de bakplaat in de oven en bak de aardappelen 25 minuten tot ze krokant en bruin zijn.

    Geroosterde spruitjes

    1. Verwarm de olijfolie, knoflook, azijn, citroenrasp, rozemarijn en honing in een kleine steelpan tot een mengsel en breng het kort aan de kook. Zet het vuur uit en laat dit 15 minuten trekken.
    2. Verwarm de oven voor op 200° C.
    3. Leg de spruitjes in een ovenschaal en meng deze goed met het mengsel.
    4. Bak de spruitjes circa 15 minuten in de oven tot ze een beetje bruin en gaar zijn.
    5. Strooi er voor het serveren geroosterd amandelschaafsel overheen.

    Keurslagers bij jou in de buurt

    In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!