Risotto met kastanjechampignons, spek en geroosterde groenten
20-40 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Overig
Zomer

Ingrediënten
- 4 speklapjes (125 g/stuk)
- 1 sjalotje
- 300 g risottorijst
- 125 ml witte wijn
- 750 ml groentebouillon
- 500 g kastanjechampignons,zonder steeltjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 100 g Pecorino, geraspt
- 2 el truffelolie
- 15 g krulpeterselie, fijngehakt
- Italiaanse kruiden
- Peper en zout
Geroosterde groenten:
- 1 bosje bospeen (600 g)
- 3 pastinaken
- 400 g broccoliroosjes (1 stronk)
- 4 el olijfolie
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gerookt paprikapoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 185 graden. Snipper het sjalotje, fruit het glazig, doe er de
- risottorijst bij en bak totdat de korrels glanzen. Blus het af met een glas witte wijn.
- Verdeel de risotto over een langwerpige ovenschaal en giet er zoveel bouillon bij dat het vocht een vingerkootje boven de rijst komt. Zet de schaal op een rooster in de oven.
- Snijd de champignons doormidden of in vieren en bak ze kort met de knoflook in de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met de helft van de peterselie.
- Haal de risotto na 15 minuten uit de oven en laat de schaal even uitdampen.
- Meng de champignons en de Pecorino door de risotto. Breng verder op smaak met de truffelolie en werk het af met de rest van de peterselie en de speklapjes.
BEREIDING SPEKLAPJES EN GEROOSTERDE GROENTEN
- Verwarm de barbecue op 180 graden.
- Schil de bospeen en snijd deze in de lengte twee keer doormidden. Schil de pastinaak en snijd ook deze in de lengte in plakken gelijk aan de bospeen. Maak roosjes van de broccoli.
- Meng de olijfolie met de gemalen koriander en gerookt paprikapoeder en doe dit door de groenten.
- Vul een barbecueschaal met bospeen en pastinaak en plaats deze op het rooster van de barbecue als de temperatuur 180 graden is (indirecte garing).
- Bestrooi de speklapjes met Italiaanse kruiden, peper en zout en leg deze tegelijkertijd met de groenten op het rooster (directe garing).
- Haal na 15 minuten de speklapjes van de barbecue en leg de broccoliroosjes bij de groenten in de schaal. Gaar dit in zijn geheel nog 5 minuten.
- Serveer de spek en de groenten bij de risotto.
VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 1220 KCAL (5088 KJ). VET: 67,5 G (WAARVAN 41,1 G ONVERZADIGD). EIWIT: 46,8 G. KOOLHYDRATEN: 91,4 G.
Lekkere recepten
Keurslagers bij jou in de buurt
In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!