Slavink: een specialiteit van de Keurslager
Al jaren zijn de slavink en de Keurslager onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is namelijk de eerste Keurslager special! Vanaf 1952, om precies te zijn. Toen bedacht een Keurslager deze vleesspecialiteit. Eerst was er alleen het product: gemengd gehakt omwikkeld met een plakje rauw spek. Met hulp van een collega werd de naam bedacht. Slavink is een samenvoeging van sla en vink. Sla is lekker om erbij te eten. En de vorm lijkt wel wat op die van een vink.
De vink is een combinatieproduct dat ontstond aan het einde van de negentiende eeuw. Slagers bonden gehakt in vet spek en hielden het bij elkaar met wat touw. De samenstelling veranderde met de tijd, zo verdween het spek, maar tot op de dag van vandaag is dit panklare vleesgerecht populair.
Slavink variaties
En er kwamen variaties: de blinde vink van kalfsgehakt en kalfsvlees, de rundervink, maar ook combinaties met een lapje varkensvlees. Verder zijn er nog de minivinkjes die makkelijk klaar te maken zijn op het gourmetstel en de ‘slanke’ variant die omwikkeld is met een mager lapje kalfsfricandeau.
Elke slager kruidt het gehakt van de vink anders en soms worden de vinken aan de uiteinden bedekt met gedroogde peterselie.