Spekwijzer

Spek zit vooral op de rug en de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet, en staat daarom ook bekend als vetspek. Buikspek bevat meer vlees: het zogenaamde doorregen spek, in de volksmond bekend als ‘mager’ spek. Buikspek levert de meeste producten op, denk aan de speklappen, Zeeuws spek, katenspek, ontbijtspek, rookspek en zuurkoolspek. Elke soort heeft weer andere eigenschappen.

Speklappen

Lapjes rauw buikspek. 

Bereiding/toepassing
Geschikt om te bakken, voor bij de warme maaltijd.

Zeeuws spek

Oorspronkelijk zacht gekookt buikspek. Tegenwoordig buikspek dat is gemarineerd en gegrild.

Bereiding/toepassing
Als borrelhapje, op brood of als vleesgerecht bij bijvoorbeeld hutspot.

Katenspek

Warm gerookt gepekeld buikspek. De zwarte randjes komen van bloed, waarmee het spek voor het roken wordt ingewreven.

Bereiding/toepassing
Op brood, bij een eitje of in gerechten.

Bacon

In Engeland betekent ‘bacon’ niets anders dan  ontbijtspek. In Nederland is het een apart product, gemaakt van vlees van de rib met rugspek erop. Bacon is minder vet dan ontbijtspek. Bacon is altijd gezouten, maar kan zowel gerookt als ongerookt zijn.

Bereiding/toepassing
Lekker om uit te bakken, bij een eitje of in gerechten. Ook verkrijgbaar als vleeswaar voor op brood.

Pancetta

Vergelijkbaar met ontbijtspek, met dit verschil dat pancetta wordt gekruid met onder andere peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat. Pancetta kan zowel gerookt als ongerookt zijn. Bij pancetta wordt vaak het vlees van de rib in het buikvet gerold, zodat de kern magerder is.

Bereiding/toepassing
Lekker bij een eitje, op brood of in gerechten, of dun gesneden als hapje, net als rauwe ham.

 

Ontbijtspek

Buikspek dat is gezouten en gedroogd en vervolgens koud gerookt.

Bereiding/toepassing
Lekker om uit te bakken, bij een eitje of in gerechten. Ook verkrijgbaar als vleeswaar voor op brood.

Casselerrib

Gezouten vlees van de ribkarbonadestrook van het varken. Zowel rauw als gegaard (gerookt) verkrijgbaar en zowel met als zonder been.

Bereiding/toepassing
Gesneden als vleeswaar lekker bij een eitje, op brood of in gerechten. In dikke plakken heerlijk om mee te koken met de zuurkool.

Zuurkoolspek

Vers buikspek dat is gezouten en gedroogd.

Bereiding/toepassing
Meekoken met zuurkool en aardappelen, vervolgens in
plakken snijden.

Braadspek/rolladespek

Opgerold buikspek dat wordt gebraden in de oven. Varianten zijn de mosterdrollade en de porchetta: opgerold buikspek met Italiaanse kruiden.

Bereiding/toepassing
Dungesneden op brood of als hoofdgerecht bij een
feestelijk diner.

Gerookt vetspek/rookspek

Gerookt rugspek en gerookt mager (plat) spek van de buik.

Bereiding/toepassing
In blokjes uitgebakken als smaakmaker bij bijvoorbeeld stamppot, of in plakjes om mager vlees of gevogelte mee te larderen (doorrijgen) of barderen (omwikkelen).